Een klein beetje kruidenkunde

Wij introduceren graag enkele van de meest populaire kruiden en laten je graag een overzicht zien van de beste verzorging, de oogsttijd en levensduur van basilicum en co. Zo zorg je ervoor dat je kruiden een heerlijk aroma krijgen.
Peterselie
Levensduur: april-november
Oogsttijd: Tweejaarlijks
Substraat: Voedselrijk, vochtigPeterselie
Basilucum
Levensduur: juni-november
Oogsttijd: Jaarlijks
Substraat: Voedselrijk, vochtigBasilucum
Bieslook
Levensduur: april-november
Oogsttijd: meermaals per jaar
Substraat: Voedselrijk, vochtigBieslook
Pepermunt
Levensduur: juni-augustus
Oogsttijd: meermaals per jaar
Substraat: BescheidenPepermunt
Tijm
Levensduur: Het hele jaar door
Oogsttijd: meermaals per jaar
Substraat: Voedselrijk, droog en zanderigTijm
Oregano
Levensduur: april-november
Oogsttijd: meermaals per jaar
Substraat: Voedselrijk, droog en zanderigOregano
Rozemarijn
Levensduur: Het hele jaar door
Oogsttijd: meermaals per jaar
Substraat: Voedselrijk, droog en zanderigRozemarijn

Kruiden drogen doe je zo

Voor het drogen gebruik je best kruiden met een sterk aroma zoals oregano, salie, pepermunt, tijm en rozemarijn. Leg de afgesneden kruiden op bakpapier of op papieren doekjes zodat ze in een warme plek kunnen drogen. Of hang de kruiden omhoog in trosjes zoals je lavendel aan het plafond hangt. Het kan tot zeker 10 dagen duren vooraleer de kruiden helemaal droog zijn; pas daarna kan je ze bewaren!
Wanneer moet je je kruiden invriezen?

Wanneer moet je je kruiden invriezen?

Sommige kruiden kan je beter invriezen, omdat ze hun aroma verliezen wanneer ze gedroogd worden. Vries kruiden die een lichte en vluchtige smaak hebben in: bijvoorbeeld peterselie, bieslook, knoflook, dille, basilicum of Oost-Indische kers in. Hak je verse kruiden en bewaar ze in een goed afgesloten diepvrieszakje in je vriezer.

CASCADA Color - Kruidenthee met pepermunt en salie
Gekruide olie met rozemarijn